Diëtiste

Onze diëtiste begeleidt je bij het verwezenlijken van een gezonde voeding of bij het volgen van een aangepaste voeding bij gewichtsproblemen, zwangerschap, suikerziekte, hoge of lage bloeddruk, te veel cholesterol, jicht of alle andere aandoeningen of problemen waarbij je voeding best dient nagekeken te worden.

Deze dienstverlening is voornamelijk bedoeld voor patiënten van onze praktijk.

Wanneer raadpleeg je een diëtist(e)?

Diëtisten kunnen je helpen je eetpatroon aan te passen, wanneer dit nodig is voor je gezondheid of wanneer je dit zelf wenst. Zo zal onze diëtiste voedingsadvies geven bij bijvoorbeeld verhoogde cholesterol, jicht, verhoogd suikergehalte in het bloed, lage of hoge bloeddruk en vele andere ongemakken. Ook kan je bij haar terecht voor raadgevingen rond gezonde voeding en volledige begeleiding bij vermagering, aangepast aan jouw leefwijze.

 

Wat mag je verwachten van je bezoek?                                     

Naast het zoeken van een oplossing en het geven van een gericht voedingsadvies rond de reden van je bezoek, zal ook een algemene analyse van je voedingspatroon worden gemaakt. Dit betekent dat ook zal gewerkt worden aan het omvormen van huidige eetgewoonten tot een evenwichtige voeding. Het is onze prioriteit dat dit gebeurt in samenspraak met jou, zodat je met een haalbaar advies naar huis gaat. Dit advies krijg je meteen mee na de eerste afspraak. Hiervoor moet je dan ook een uurtje voorzien.

Wij staan er verder op je hierbij in alle opzichten en zolang je dit zelf nodig acht, te blijven opvolgen. Ieder opvolgbezoek duurt maximum een half uur.

Het streven van zowel de huisarts als de diëtiste is deze bezoeken tot iets te maken waar jij en jouw gezondheid nog een heel leven de vruchten van zullen dragen!

 

Raadpleging

Raadpleging kan alleen na afspraak, en dit op woensdagnamiddag en -avond vanaf 14u00.

De raadpleging vindt plaats in één van de kabinetten van de huisartsengroep. Bij aankomst neem je plaats in de wachtzaal. Je hoeft je niet speciaal aan te melden.

 

Afspraken

Afspraken kan je maken bij de secretaresse, iedere weekdag (8:00u -12:00u en 14:00u – 18:00u) op het nummer van de praktijk.

Als je – door onvoorziene omstandigheden – de afspraak niet kan nakomen, vragen wij je de praktijk hiervan tenminste één dag op voorhand op de hoogte te brengen. Bij niet tijdig verwittigen zal een vergoeding van €10 aangerekend worden bij het volgende bezoek.             

 

Tarieven

We respecteren de richttarieven van de beroepsvereniging. Op basis hiervan gelden momenteel volgende tarieven in onze praktijk:

  • Eerste afspraak met individueel voedingsadvies op maat – duur 1u – € 50,00
  • Opvolgingen geheel vrijblijvend na eerste afspraak – duur 1/2u – € 20,00         
  • Let wel: breng dit bedrag cash mee; de diëtiste heeft geen toegang tot de betaalautomaten op de praktijk!

 

Terugbetaling

Voedingsconsultaties worden (voorlopig?) alleen door de overheid deels vergoed voor mensen met een diabetespas of binnen een zorgtraject.

Bepaalde ziekenfondsen voorzien ook een tegemoetkoming voor bepaalde begeleidingen (vooral vermagering). Aarzel zeker niet om er, vóór je komst naar de diëtiste, naar te informeren bij je ziekenfonds. In geval van terugbetaling zullen ze je de nodige formulieren bezorgen, die door de diëtiste dienen te worden ingevuld en ondertekend.

 

Voortraject Diabetes

Informatie over de terugbetaling van jouw voedingsbegeleiding vind je op de site van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten www.dietistenvereniging.be via de rubriek ‘publiek’ en vervolgens ‘tarieven’.

Gedetailleerde toelichting bij de diabetes vind je op www.riziv.be/.

 

Meer weten?

Wil je meer lezen over het werk van diëtisten en hun beroepsvereniging? Surf dan naar www.dietistenvereniging.be, de site van de Vlaamse Beroepsvereniging voor Voedingsdeskundigen en Diëtisten.